cox appelboom

Cox appelboom

Cox is na de james grieve mijn favoriete appel. De james grieve is rijp vanaf half augustus, de cox vanaf half september. Beide zijn geen bewaar appels (appels die je de hele winter kunt bewaren). Dus de rijping na elkaar komt goed uit. De cox is tamelijk stevige appel met gespikkelde groen/rode en gele schil en roomwit vruchtvlees. De appel smaakt zeer aromatisch en verfijnd.

cox appelbloesem

cox appelboomcox appel

 

 

 

 

 

 

 

 Cox appelboom

De Cox appelboom is in 1928 gevonden door Mr. Cox in Colnbrook. Zijn officiele naam is De cox is bekend in Engeland en veel minder in Nederland waar we helaas een mono cultuur hebben van Elstar en Jonagold. Juist daarom is het zo leuk om in je eigen moestuin een andere soort te kweken dan die in de supermarkt te koop zijn. 

Appels ontstaan als de bloesem wordt bestoven door het stuifmeel van een ander soort appelboom. Laat nou net mijn andere favoriet de james grieve een prima bestuiver zijn. Appelbomen moeten in zelfde periode bloeien om elkaar te kunnen bestuiven.

Ik hou het meest van half hoge stam fruitbomen, je hebt geen trap nodig om te oogsten, dus lekker makkelijk. De boom is ook als struik te koop, fijn als je een kleine tuin hebt.

Planttijd Cox appelboom

Ik vind het najaar met stip de beste tijd om fruitbomen te planten. Als het blad er af is gaat het planten prima. Graaf een flinke kuil en plant de boom even diep als hij in de pot zat, of als je een boom op de kale wortel hebt gekocht, zorg dan dat het entstuk boven de grond zichtbaar is. De boom besteed de hele winter aan wortelen en zal het voorjaar een lekkere start maken met het vormen van bloesem en bladeren. Na ongeveer 3 jaar geeft de boom appels. Plant de boom op een zonnige plek en geef in het voorjaar (april) een schep mest. In januari een handje kalium voor de vruchtvorming. In het voorjaar planten kan ook, zorg wel dat je dan veel water geeft als er een droge periode is.

Snoeien van de Cox

Bij een half hoge stam probeer ik zo weinig mogelijk te snoeien, In de eerste 3 jaar heb ik helemaal niet gesnoeid. De takken van de cox buigen naar beneden. De takken die de grond raken snoei ik af in de winter. Dan kun je het model van de boom goed zien en verstoor je het groeiproces niet. De boom is in rust. Om meer appels te krijgen kun je een jarige scheuten terug snoeien tot 5 ogen. Mijn ervaring is dat als je niet veel snoeit takken ook niet verticaal gaan groeien, de zg waterloten die rechtop staan. Kijk verder of takken elkaar niet kruisen. Laat de sterkste tak staan in dit geval. Alles wat je snoeit maakt een wond in de boom, zorg daarom voor mooie rechte sneden. Als je een grote tak weghaalt dek de wond dan af met wond dicht middel. (Een soort groene verf). In de zomer kun je eventueel ook nog wat snoeien, maar ik doe dat eigenlijk nooit. 

Vruchtdunning

Ik heb sinds 2 jaar ondervonden hoe belangrijk dat is. Vorig jaar (2014) was een overvloedig fruitjaar. De appels zaten klem tegen elkaar. Mijn oom (fruitteler) kwam langs en hielp me met het dunnen. Hij haalde 2/3 van de appels weg. Zo moeilijk voor mij, maar in oktober had ik een boom vol met grote rijpe appels die als nog tegen elkaar aan groeiden. Dit jaar (2015) heb ik bijna niet gedund omdat de oogst niet zo overvloedig leek. Met als gevolg dat alle appels kleiner zijn en dat een grote tak geknapt is onder de appelvracht. Dat is pas jammer. Vruchtdunning doe je in juni, vaak is er ook een natuurlijk rui b.v. tijdens een droge periode. Dan helpt de natuur een handje. Ik haal tegenwoordig de helft van de appels weg.

Cox oogsten

Professionele telers oogsten alle appels in een keer, dan worden de appels gesorteerd en gaan ze naar koelhuizen. Ik oogst als hobbytuinder de appel als hij rijp is. Een rijpe appel kun je makkelijk plukken door de appel aan het steeltje op te tillen en zachtjes te trekken. Als de appel los laat is hij plukrijp. De oogsttijd loop bij mij van half september tot half oktober.

Cox eten

De appels van Malus domestica ‘Cox’s Orange Pippin’ zijn heerlijk zoet en stevig. Ik vind dit de beste appel voor toetjes en taart vanwege de natuurlijke zoetheid. Al neem ik er elke dag wel een paar als handappel mee naar mijn werk. 


 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*