tomaat met bladvlekkenziekte

Knoflook tegen bladvlekkenziekte op tomaten

Ik heb de bladvlekkenziekte op mijn tomaten. Ik denk dat ik de ziekte mee genomen heb toen ik de plant kocht. Mijn tomatenplanten staan in een lichte ruimte volop zon en water, heel vreemd dus deze schimmelziekte die ook wel Fulvia fulva genoemd wordt. Niets doen is geen optie want mijn hele plant gaat er aan. Ik heb alles na gezocht op internet en heb besloten dat ik knoflook tegen bladvlekkenziekte op tomaten ga gebruiken omdat ik net knoflook geoogst heb uit eigen tuin, dus volop gratis aanwezig. Ik ben reuze benieuwd naar ervaringen met knoflook extract en andere biologische middelen en ervaringen. 

tomatenblad met witte vlekken

 

 

 

 

 

 

 

Tomatenplanten zijn in principe resistent tegen de bladvlekkenziekte, maar die kunnen in de huidige tomaten rassen worden doorbroken. De ziekte is in het blad in het groeiseizoen herkenbaar aan gele, niet scherp begrensde vlekken aan de bovenzijde van het blad die later bruin verkleuren. Deze vlekken zijn het gevolg van aantasting van de schimmel. Aan de onderzijde van het blad wordt bruin schimmelpluis zichtbaar. Dit zijn schimmeldraden en sporen van de schimmel. Het bladweefsel op de aangetaste plekken sterft snel af. .Bladstelen en stengels worden niet aangetast. De sporen blijven onder droge omstandigheden 9 maanden levenskrachtig. Temperaturen boven 20 0C remmen de ontwikkeling van de schimmel. Een koel, vochtig klimaat met weinig luchtbeweging is daarom het gunstigste voor de ontwikkeling van de schimmel. Bij tomatenrot worden de tomaten aangetast, bij de bladvlekkenziekte worden de tomaten zelf worden niet aan getast, maar de plant groeit slecht omdat de bladeren af sterven.

Knoflook tegen bladvlekkenziekte op tomaten

Probeer door klimaat maatregelen hoge luchtvochtigheid te vermijden. Zorg dat de bladeren zo min mogelijk nat worden. Zorg ook voor voldoende lucht in de plant. (af en toe een blad weghalen) Ik maakte een extract van knoflook door 2 bollen in stukken gesneden tenen knoflook te overgieten met 1 liter komend water. Dit zeef ik en giet het in de vernevelaar. Hiermee besproei ik de tomaten bladeren in de schaduw om de elke dag gedurende een week. De plant wordt er sterker van en de knoflook ontsmet de plant.

Je kunt ook Knoflookthee maken

Hiervoor snij je  5 knoflookbollen in stukjes en giet er een liter kokend water op, laat dit 24 uur trekken en zeef het daarna. Voeg dan 3 liter water toe ter verdunning. Vernevel tegen meeldauw een week lang elke dag.

Of knoflookgier:

Hiervoor snij je 10 grote knoflookbollen in stukjes. Dit overgiet je met 2 liter kokendheet water. Laat dan afkoelen en voeg er nog eens 5 liter water aan toe. Laat dit mengsel staan tot ze gaat gisten (afhankelijk van het weer/temperatuur ongeveer 1 week). Zeven en vernevelen (op bewolkte dagen).

knoflook extract bestrijdingsmiddel

 

 

 

 

 

 Overige middelen

Zo is het gebruik van bakpoeder (natriumbicarbonaat) aan te raden bij schimmels zoals meeldauw, bladvlekkenziekte.

Je kunt ook middelen in de winkel kopen, dan hoef je niet te prutsen met knoflook Enzo. Ecostyle heeft biologische middelen.

 


 

 


 

 

 

4 Reacties

  • Jane Appel

   Hoi Annette, het groeien van de quinoa is prima gelukt. De korrels die kan ik er al uit halen, maar ze zijn nog zacht. Ze smaken niet naar zeep. Ik laat ze nog een tijdje rijpen. Ik hou je op de hoogte.

 • Tom

  Hallo,

  Waarom precies knoflook? Welk effect heeft dit op de schimmel (of op de plant)?
  helpt knoflook ook nog als de tomatenplant al is aangetast met de bladvlekkenziekte (fulvia fulva)?

  Met vriendelijke groe(n)ten,

  Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*