asperges

Asperges kweken

Asperges groeien in Limburg en heten niet voor niets het witte goud. Vroeger reed ik elk voorjaar naar Limburg om te genieten van verse asperges. Ik kweek ze nu 4 jaar en het is zo makkelijk dat ik jullie wil over halen om dit ook te gaan doen. Eenmaal gepoot (ik zou wel aspergeplanten kopen en niet zaaien) moet je 1 tot 2 jaar wachten tot de 1e oogst, maar daarna is het ieder jaar feest. De vierkante meter tuin kan best een aspergeplant hebben. Een aspergeplant in de bloemen border gaat ook prima. Je oogst je eigen super verse asperges.

aspergeplant

Geloof me, die smaken lekkerder dan je ooit hebt geproefd uit de supermarkt. Verse asperges hebben een licht toast smaak die echt alleen te proeven is bij een oogst uit eigen moestuin. Ken je die uitgedroogde uiteinden van asperges in de winkel? Een verse asperge is sappig en knapperig vanaf het uiteinde tot de kop. Even kort koken (7 min) of grillen in de grillpan en je weet niet wat je proeft.

Hoe plant je asperges?

Graaf in maart of april een geul van 40 cm diep  en leg er 3 asperge klauwen per meter van 2 jaar oud in. (Asperge planten heten klauwen) in per m2. Bedek de klauwen met grond gemengd met 1 jaar oude koemest of koemest korrels. Zorg dat de bloei neuzen van de asperge klauwen naar boven gericht zijn. Klaar voor de komende 10 jaar, is dat niet heerlijk.

aspergeklauw

Groene of witte asperges?

De eerste 2 jaar gingen wij voor de lelieblanke Hollandse asperge. Elk jaar maakte we ophoging van 40 cm op het aspergebed, wat best veel werk is, zeker omdat we 2 bedden hebben. Vorig jaar hebben we een bed niet opgehoogd en aten groene asperges. (De functie van het ophogen is dat de asperge toppen wit blijven) Als de toppen zonder aarde de grond uitkomen worden ze groen. De smaak is totaal anders, groene asperges zijn steviger en kruidiger. Ze vielen bij ons zeer in de smaak, even grillen en eten maar. Dus nu kunnen we niet meer kiezen en zijn te lui geworden om opgehoogde bedden te maken dus zijn de asperges groen. Op de foto zie je  het op gehoogde bed  voor witte asperges.

aspergebed

Asperges oogsten

Asperges oogsten vanuit een opgehoogd bed is speurders werk. Als de grond een klein beetje begint te barsten zit er een asperge onder, dan heel voorzichtig met je vingers graven waar die zit en met een scherp mes voorzichtig de asperge eruit snijden, met je handen het bed weer dicht maken.

witte asperges oogsten

Groene asperges kun je laten groeien tot 20 cm en dan oogsten. Niet hoger, dan worden ze houtig. Je oogst asperges tot de langste dag (24 juni). Daarna laat je de plant uitgroeien om kracht te verzamelen tot volgend jaar. Als je 2 jarige klauwen hebt gepoot kun je het e jaar van elke plant 1 of 2 asperges oogsten. Na het e jaar kun je voluit asperges oogsten. Oogst elke dag, asperges groeien snel. Als je niet meteen wilt eten wikkel ze dan in een natte theedoek en bewaar ze in de koelkast.

asperges kweken

 

 

 

 

 

Na de oogst

Na de oogst ontstaan er lichtgroene hoge planten, het lijkt wel een bosje van meer dan 1,5 m hoog. Het groen is prachtig, je kunt het verwerken in boeketten met bloemen. Omdat ik het toch een beetje saai vond, die enorme bossen groen zaai ik nu elk jaar een rij zonnebloemen naast de asperges. Zij geven een fleurige wal naast de asperge planten en blijven staan in de winter zodat de vogels de zonne pitten kunnen eten. Ook ideaal als een fleurige haag naast je terras. Als je last hebt van de asperge kever (die eten je plant op in de winter en komen via de stengels binnen) snoei dan je stengels als ze verdord zijn af (nov). Ik doe het nooit omdat ik nog geen asperge kever heb gezien. In het voorjaar snoei ik de stengels af en verbrand in mijn voorjaarsvuur.

zonnebloemen tussen de asperges

 PS: Ik begon vorig jaar opnieuw, omdat ik mijn moestuin heb verplaatst, zo ook mijn aspergeplanten, maar daar houden ze dus niet van. Ik heb bij een asperge kweker in Limburg online nieuwe aspergeklauwen besteld en gepoot. Dit jaar oogst ik weer mijn eerste asperges. 

Ga jij ook asperges kweken? Laat me je ervaringen weten?

 

4 Reacties

 • pien Keijser

  Hallo,

   

  ik heb een aspergebed overgenomen toen ik mijn moestuin kreeg in november. Verheugd ging ik t weekend onder t zeil kijken…er was niet een kopje…alleen maar onkruid. Ik heb een asperge uitgegraven en wat ik tegenkwam was erg telurstellend. Een nat vodje draden…

  nu is mijn vraag of u weet wat er aan de hand zou kunnen zijn geweest. Te nat? Aspergevlieg?

  ik hoor t graag. Ik heb ook een foto maak kan die niet bijvoegen.

   

  groeten 

   

  Pien Keijser

  • Jane Appel

   Het lijkt of de asperge is gaan rotten. Ik zou het zeil er af halen en kijken wat er gaat gebeuren.

   Het is nu rond de 10 graden, de asperges groeien dan bijna niet, nog even geduld tot de temperatuur omhoog gaat.

   Veel succes 

   Jane Appel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*