Artisjokken kweken

Artisjokken kweken is niet moeilijk, je oogst er bewondering mee bij je vrienden en wat zijn die  eetbare bloemknoppen prachtig. Ik kweek ze nu 5 jaar, waarvan de laatste 2 jaar met succes. Dit weekend ga ik weer artisjokken oogsten en eten.

artisjokplant

Artisjok zaaien

Dit is helemaal niet moeilijk. Binnen zaaien in maart: Ik gebruik een mandarijnen kistje en leg daar een plastic boodschappentas in. Daarop een laag potgrond, vochtig maken en de zaadjes erin duwen met 10 cm tussen ruimte. Daarover heen een doorzichtige folie om het vocht vast te houden en op een warme lichte plek zetten. Binnen 1 week heb je deze plantjes. Buiten zaaien: Na de 3e week van mei bij een temperatuur boven de 18 graden op een beschutte zonnige plek zaaien. Zeker 1 meter ruimte tussen de zaden, de planten worden enorm en verpoten houden ze niet van. Water geven bij droge perioden. Deze planten geven pas bloemknoppen volgend jaar.

artisjok binnen gezaaid

Artisjokken kweken

Eind mei poot ik de artisjok planten buiten op de zonnige en beschutte plek bij de zuid muur en wacht en hoop. Meer dan regelmatig water geven kan ik niet doen. In een mooie zomer zoals 2013 knalde de artisjok er uit met een heleboel mooie kleine artisjokken. Jaar in jaar uit gaat het prima. Lees hier hoe ik leerde me niet met de artisjokken te bemoeien, soms gaf ik ze mest, dan gingen ze prompt dood, soms gaf ik ze beschutting in de winter door ze te beschermen met stro, ook daarna gingen ze dood. Sinds ik helemaal niets meer doe, doen ze het prima. Het afgelopen jaar zijn (2018) ze bevroren, niet getreurd en opnieuw gezaaid, ze komen nu vrolijk op en de cirkel start opnieuw. Artisjok oogst je al vroeg in juni tot augustus. De groene knoppen met blauwe bloemen zijn ook prachtig in de tuin en in een boeket bloemen.

artisjok rijp

Wat is een artisjok?

Het is een distel plant, waarvan je de knop eet. Je oogst de dichte bloemknop en kookt deze in water gedurende 30 min. Daarna serveer je de Artisjok met een dip saus van fijn gemaakte gekookte eieren met olie, azijn en zout. Je trekt de blaadjes er af en zuigt het zachte deel er uit. De bodem van de bloem is het lekkerst. Die eet je in zijn geheel, nadat je het “hooi” uit de bloembodem hebt gehaald.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*