appelhaag planten

Appelhaag planten

Acht jaar geleden kreeg ik van mijn moeder 21 mini fruitbomen voor een fruithaag.  Dit is de afscheiding tussen de moestuin en de siertuin geworden. Na al deze jaren ervaring vertel ik jullie er graag meer over. Het beste van een appelhaag is dat er enorm veel fruit van af komt en dat de bloesem in het voorjaar onwijs mooi is. Wil je ook een appelhaag planten? lees meer:

appelhaag planten

 

 

 

 

 

 

 

Over de appelhaag 

Voor een appelhaag gebruik je speciaal gekweekte appelbomen die klein blijven maar wel volwaardig vrucht geven. Omdat deze bomen best al wel oud zijn en er veel aan gekweekt is zijn ze duur. Daarom was ik ontzettend blij dat ik ze kado kreeg van mijn moeder. Vooral omdat ik er 21 bomen nodig had voor mijn appelhaag. Het handige van een appelhaag is dat de bomen kant en klaar zijn, meteen appels geven en je ze nooit hoeft te snoeien. Ze groeien heel langzaam tot 2.00 hoogte. Vind je dat te hoog, dan knip je de kop er uit. De rassen die ik heb zijn Redlane, Goldlane, Sunlight en Moonlight. Uiteindelijk blijken de Redlane en de Goldlane het beste vrucht te geven en het sterkst te zijn. Sunlight en Moonlight zijn dood gegaan. Een keer per jaar gaat er om onverklaarbare reden 1 boom dood. Ik begrijp niet waarom. Ik bestel dan een nieuwe Red of Goldlane. Het ene jaar geven ze heel veel vrucht, het andere jaar minder. Dit is normaal, je kunt dit sturen door als er veel appels in staan in juni appels te dunnen. Je haalt er dan de helft van de appels uit. De appels worden groter en het jaar daarop heb je ook weer een goede oogst.

redlane boom

 

 

 

 

 

 

 

Appelhaag planten

Je plant een appelhaag het beste in het najaar. De bomen kunnen dan hun energie besteden aan het wortelen, zonder dat ze meteen ook blad, bloemen en vrchten moeten produceren. Je graaft een gat iets dieper dan de wortels. Kiep er een emmer water in, zet de wortels net zo diep in de aarde als ze gezeten hebben, gooi het gat weer dicht, aandrukken en klaar. Plant om de 50 cm een boom, net zo lang tot je de gewenste haaglengte hebt. Ze hebben geen stok of rek nodig. Bij een droog najaar de aarde vochtig houden. De bomen zijn vorstbestendig. Mest de appelbomen 1 x per jaar met koemest in het voorjaar. In januari met kalium voor een betere vruchtvorming.

redlane

 

 

 

 

 

 

 

Nadelen appelhaag

Nadelen zijn er bijna niet, ik begrijp niet waarom niet iedere school een appelhaag heeft om het schoolplein, waar de kinderen kennis kunnen maken met die heerlijk geurende bloesem, en in september appels kunnen plukken om met de klas appeltaart te bakken? Of dat parken, wegen en kantoortuinen niet omzoomd worden met zo'n heerlijke haag. Deze bomen vragen werkelijk geen onderhoud. Ik weet eigelijk maar twee nadelen: de bomen zijn duur en een keer per jaar gaat er een dood, waardoor ik elk jaar een boom moet vervangen. Als tip zou ik willen geven: koop redlane en goldlane omdat deze het sterkst (in mijn tuin op savel) blijken te zijn.

Je kunt deze kleine appelbomen online bestellen bij:

Bakker of minitree

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*