goldtraube

Altijd al je eigen bosbessen willen plukken?

Poot nu je bosbessen struiken, het vriest niet, de struiken kunnen mooi aan wortelen en je oogst nog deze zomer je eigen bosbessen.

goldtraube

Bosbessen kweken

Met bosbessen bedoelen we de Amerikaanse bosbes, dit zijn luchtige subtiele struiken van ongeveer 1 meter hoog. De bosbessen zijn lekker groot en ze groeien makkelijk. In het najaar hebben de bosbes struiken prachtige rode blaadjes. Ze staan graag op een plek waar niet de hele dag de zon schijnt. ( half schaduw). Ze houden allemaal van zure grond. Als je bosgrond in je tuin hebt dan kun je ze zo in zetten. Bij kleigrond of savel (half klei en half zand) moet je de aarde mengen met turf. Ook ieder jaar een bergje turf blijven geven voor de juiste zuurte graad. Verder is er niks moeilijks aan. Ze groeien van zelf, er komen kleine witte bloemetjes aan en dan de schitterende eerst groene bessen die later  blauw worden. Dan zien de vogels ze ook, dus wie het eerst plukt heeft de bessen.

bosbes

 

Welke soorten bosbessen zijn er?

De ene soort is de andere niet. Ik heb goede ervaringen met de Vaccinium corymbosum 'Goldtraube'  Dit is een goed groeiende struik met forse bosbessen. Heerlijk. Bakker Hillegom heeft een mooi assortiment bosbessen struiken. In ieder geval heeft jij deze ook, 

Reuzenbosbessen 'Goldtraube'

Vochtige grond

Afgelopen zomer was het best droog, ik heb de fout gemaakt om niet de voor tuin te sproeien. Dat heeft me verdroogde bosbessen opgeleverd, die zelfs de vogels niet meer lekker vonden. Het is dus wel belangrijk om bij het poten van de bosbessen struik veel water te geven en te zorgen dat in droge periodes de grond van de bosbessen vochtig blijft.

eigen bosbessen

 

Wie gaat de super bosbes proberen?

Ik ben benieuwd naar jullie ervaring. Deze is ook te koop bij Bakker Hillegom. Zijn naam is Vaccinium corymbosum "Patriot"Deze bosbessen schijnen de grootste te zijn en stevig en smaakvol vruchtvlees te hebben. Rijk aan vitamine c, maar dat zijn ze allemaal. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.


 

4 Reacties

 • mery

  Als teler van blauwe bessen wil ik toch reageren. Hier wordt namelijk geschreven over vaccinium corymbosum, dit zijn blauwe bessen en geen bosbessen (vaccinium myrtillus). Verschil; grotere struiken, wit vruchtvlees in plaats van rood en de vruchten zelf zijn veel groter. Helaas hebben supermarkten, groentezaken en de levensmiddelenindustrie het altijd over bosbessen, terwijl het over de blauwe bes gaat. Jammer!

 • E Morsink

  Heb een paar jaar een reuzen-bosbes van Bakker Hillegom gekocht, in een grote bak gepoot met zuurminnende aarde. Elk jaar volop bloei en dan sterven de vruchten af, ra ra hoe kan dit?

   

  • Jane Appel

   Het kan droogte zijn, ik heb het zelf een paar keer gehad dat er een droge periode was tijdens de vruchtvorming, de besjes komen er wel aan, maar drogen uit en vallen er af.

   Veel water geven in deze periode kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*