afrikanen in de moestuin

Afrikaantjes in de moestuin

Waarom Afrikaantjes? Je ziet ze veel in boeren moestuinen, het is dus een oud gebruik en niet voor niets. Afrikaantjes scheiden een stof af die aaltjes dood. Dit zijn mini wormen die aan de wortels van de planten eten, waardoor de plant dood kan gaan, wil je dit voorkomen? Zaai dan dit jaar afrikaantjes in de moestuin.

de moestuin

Afrikanen hebben een super functie in de moestuin

Dit is de moestuin van vorig jaar juli. De linker rand naast het gras is helemaal in gezaaid met afrikanen. Ze bloeien hier nog net niet. Afrikanen in de sier tuin zijn op dit moment niet trendy. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze het  stijve burgerlijke bloemen vinden. Maar in de moestuin helpen ze net met het bestrijden van aaltjes, daar naast houden ze ook mieren weg, helpen tegen witte vlieg  en ander ongedierte.

Afrikaantjes kun je nu zaaien

Door het koele en natte weer is het nu een uitstekend moment om te zaaien. Ik neem altijd een mandarijnen kistje wat ik vul met potgrond. Ik strooi zoveel zaadjes dat ze net niet op elkaar, maar wel dicht naast elkaar liggen. Ik maak de aarde nat en druk de zaadjes er op en klaar. Ik zet het kistje op een beschutte plek buiten met een plastic zak er over ( er moet wel lucht bij kunnen) of binnen als het buiten onder de 10 graden is. De zaden komen al op na een week, super snel en makkelijk. Af en toe water geven en bij een temperatuur van boven de 18 graden in de moestuin zetten. Zet ze aan de rand van de moestuin of gewoon naast en tussen de groenten. Het ziet er heel vrolijk uit.

Bij welke groenten zetten we afrikaantjes?

 • aardappel
 • aardbei
 • mais 
 • koolrabi
 • radijs
 • snijboon
 • wortel
 • bietjes
 • komkommer
 • tomaat

afrikaantjes
 

Je kunt afrikaantjes ook eten

Persoonlijk vind ik afrikaantjes nogal een sterke geur en smaak hebben, maar sommige mensen gebruiken Afrikaantjes als een soort kruid en versiering op de sla. Het staat in ieder geval leuk.

Heb jij leuke of interessante ervaringen met Afrikaantjes in de moestuin? Laat een bericht achter onder aan de pagina, ik ben benieuwd?

Jane

 

5 Reacties

 • reqin

  Mijn mede tuinders  kijken altijd raar op als ik afrikaantjes bij de aardappelen plant. Maar ik heb dan (bijna op een enkele na) geen last van de collorado kever. Ik denk dat ze de stinkertjes zoals ze in de volksmond heten ook niet lekker vinden ruiken!!!  

 • Lenette

  Vind de wilde variant (enkelbloemig) wel heel erg hoog worden. Dat ging eigenlijk alleen maar goed tussen de mais ­čÖé Voor bij de sla was 't echt veel te groot….

 • Anneke

  Ik heb dit jaar oranje en gele afrikaantjes tussen mijn gewasjes gezet.Vooral omdat ik gelezen heb dat katten (die vrolijk poepen naast mijn spinazie!) een hekel hebben aan de geur ervan. Leuke bijkomstigheid is dat ik het ook vrolijk vind staan. Ik krijg er veel complimenten over. Ook de andere eigenschap (verjagen van schadelijke diertjes e.d.) Volgend jaar ga ik ze zelf kweken uit het zaad van dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*