5 Tips om succesvol geënte tomaten te kweken

Tomatenzaad is het meest populaire zaad wat verkocht wordt. Tomaten spreken tot ieders verbeelding, het idee om je eigen tomaten te plukken is onweerstaanbaar. Tomaten kweken is helemaal niet zo moeilijk. Ik heb veel geëxperimenteerd en wil vandaag mijn 5 tips om succesvol geënte tomaten te kweken met jullie delen. Lees meer:


tomaten rijp

Tip 1: koop een geënte tomatenplant

Wat is een geënte tomaten plant? Dit is een tomaten plant met een sterke onder plant en wortelstelsel waarop een vruchtbare tomaten plant is geplaatst. Dit proces wordt enten genoemd. De reden dat tomatenkwekers dit hebben uitgevonden is om ziekten als neusrot, gele bladeren en afvallende bloemen door uitputting van de plant onder controle te krijgen. Sinds enige jaren zijn de genten tomatenplanten ook te koop bij tuincentra. Omdat een geënte tomaten plant veel sterker is, harder  groeit en twee keer zoveel tomaten geeft is deze plant bij uitstek geschikt voor de startende moes tuinder.

Tip 2: hoe plant je de tomatenplant?

Plant de tomatenplant binnen voor een zonnig raam, in een kas, of onder een afdak in de volle zon, waar geen spat regen valt. Mijn voorkeur gaat uit naar een kas of binnen voor het raam. (Is het niet geweldig dat je geen tuin hoeft te hebben voor het kweken van tomaten?) Koop grote potten, minimaal 40 cm hoog van aardewerk of kunstroof (met een gat onder in waar het water weg kan lopen). Leg op de bodem van de pot scherven aardewerk of klei korrels (laag van 10 cm). Vul de pot met potgrond en zet een stok van minimaal 1.50 in het midden van de pot.(Dit lijkt heel hoog, maar in no time lijkt de plant op een oerwoud) Die stok wordt het houvast voor de snel groeiende tomaten plant. Maak een kuiltje naast de stok en zet de tomaten plant er in. Maak de aarde goed nat en maak de plant vast aan de stok met binddraad.

tomaat geent

Tip 3: tomaten "dieven"

Nu zit  de plant zit in de pot, de aarde is lekker vochtig en de plant begint met zijn groei spurt, nu zie je in de oksel van de plant kleine nieuwe scheuten verschijnen. (zie foto onder) Als je die laat groeien wordt je plant een oerwoud met weinig tomaten. Die kleine nieuwe scheuten, dieven genoemd, knijp je er met je vingers uit. Niet met een mes, omdat je anders een wondje maakt in de plant. Controleer je tomaat elke dag op dieven en succes op een goede oogst is verzekerd.


tomaten dieven

Tip 4: voeding en water

Geef je tomaten plant regelmatig water, zorg dat de grond niet uit droogt. Duw vijf mestkegels in de aarde, die geven heel langzaam voeding af, genoeg tot de tomaten rijp zijn. Wordt de tomaten plant te hoog? Knijp de kop er uit dan groeit ie in de breedte.

tomaten

Tip 5: tomaten oogsten

In jouw gekochte plant zitten meestal al bloemen. Dus begint de plant meteen met het maken van tomaten. Zo kun je na 6 weken tomaten oogsten. Pluk en geniet van jouw tomaten feest.

tomatenfeest

Meer lezen over tomaten kweken? klik hier

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*